Foto: Google Images |
Dragii mei cititori, astăzi, ne „ocupăm” de toamnă. Chiar
a venit toamna, deşi, poate, pentru mulţi dintre noi acest aspect pare
incredibil, dar este adevărat!!!
Ninge cu frunze: ruginii, roşietice, galbene, ruginii-verzui... natura s-a pregătit de-o
adevărată sărbătoare decorativă şi parfumată!
„Niciodată
toamna nu fu mai frumoasă”!!!... (Tudor Arghezi, „Niciodată toamna”) J
Este
timpul strugurilor şi al mustului parfumat! Câtă dulceaţă se revarsă din
buchetului parfumat al ciorchinelui de strugure: savoare, gust, parfum...un
adevărat deliciu al simţurilor şi al papilelor gustative!!! J
Dar cât
de frumoasă este şi toamna!!!
Treptat-treptat,
natura, ca o floare, îşi „roteşte” petalele sale distincte: una de un
verde-crud, gen primăvara: alta, de
un galben solar, gen: vara, o alta de
un ruginiu-roşiatic, gen: toamna şi
ultima petală, cea albă, reprezentată de iarnă.
În
mijlocul „trifoiului” norocos, cu patru petale, se „poziţionează” stăpânul
anotimpurilor şi anume: bătrânul sau tânărul an; acest lucru depinde de
perspectiva din care privim şi, respectiv, abordăm lucrurile. Timpul este
plăcut: când călduţ, când vântul „ne mai bate” în spate sau pe la spate, dar,
ce să-i faci?!...a venit toamna!!!
Şi DA, pot afirma că frumoase mai sunt versurile
lui Nichita Stănescu:
„A
venit toamna, acoperă-mi inima cu
ceva,
cu
umbra unui copac sau mai bine cu inima ta.
Mă tem
că n-am să te mai văd, uneori,
că or
să-mi crească aripi ascuţite până la nori,
că ai
să te ascunzi într-un ochi străin,
şi el o
să se-nchidă cu o frunză de pelin.
Şi-atunci
mă apropii de pietre şi tac,
iau
cuvintele şi le-nec în mare.
Şuier
luna şi o răsar şi o prefac
într-o
dragoste mare”. („Emoţie de toamnă”) (Versuri.ro)
Nici gospodinele
nu pierd timpul, ci harnice ca nişte albinuţe îşi organizează „recolta” de toamnă: murături, varză murată,
gogoşari la oţet, vinete coapte, zacuscă din legume sau din ciuperci, dulceaţă/peltea
de gutui, nenumărate tipuri de dulceţuri care mai de care mai gustoase şi mai
apetisante!
Oamenii
satului culeg porumbul şi bostanii pentru a le asigura animalelor hrana
necesară în timpul iernii.
Se mai
coseşte şi ultima brazdă de fân şi se pregătesc căpiţele pentru toamnă-iarnă.
În
pieţe, la florării şi în grădinile de flori ale gospodinelor şi-au făcut
apariţia daliile tomnatice, crizantemele ce „aduc” cu ele mirosul parfumat al
toamnei, îl „poartă” şi-l „răspândesc” pretutindeni, până-n apropierea iernii.
Crizantemele cu flori mici şi bogate sau cu flori mari sunt adevărate
„bijuterii” florale tomnatice, pentru că au o rezitenţă, o frumuseţe şi o
fragranţă unice.
Iar
toate acestea reprezintă doar unele dintre aspectele pe care cea de-a treia
„fiică” a bătrânului an ni la prezintă pe „podiumul” „modei” culinare,
vestimentare, florale, vegetale ş.a.m.d.
Restul diversităţilor tomnatice vi le recomand să le
admiraţi şi să le observaţi şi Domniile Voastre!
Să fiţi iubiţi (e)!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu