Foto: Google Images |
Deseori, ne „ciocnim” de dictonul latin: „Minte sănătoasă, în corp
sănătos” („Mens sana in corpore sano”).
Şi logic că acesta este adevărul dacă ne
gândim bine cât de importante sunt organele din corpul uman şi câte activităţi
diversificate şi complexe desfăşoară acestea!!!
Mă gândesc, în acest sens, la procesul
digestiv şi la importanţa colonului pentru organismul uman. Sunt voci care
afirmă: „Eşti ceea ce mănânci!”
şi, într-adevăr, tindem să luăm serios această afirmaţie.
Colonul
are patru regiuni: ascendentă, transversală, descendentă şi sigmoid. Se spune
că fiecărei părţi ale colonului îi corespunde câte un organ din corpul uman.
De multe ori, mesele copioase şi greoaie
creează probleme digestive serioase procesului digestiv: constipaţie,
flatulenţă, diaree, crampe abdominale ş.a.m.d.
Mişcarea efectuată după fiecare masă
ajută şi sprijină procesul digestiv,
iar hidratarea suficientă (2 litri de apă pe zi în timpul toamnei, iernii, primăverii şi
aproape 3 litri de apă pe zi pe timp de vară) constituie un factor important al
acestuia.
Şi, într-adevăr, mişcarea şi consumul
suficient de apă sprijină
digestia.
Dar ce se întâmplă în situaţia în care
unele persoane (din punctul meu de vedere, am cunoscut multe astfel de persoane)
au o digestie greoaie?
Ce putem
face pentru a ne simţi cât mai bine, mai plini de energie, de vitalitate, mai activi zilnic?
O soluţie viabilă o constituie tărâţele de psyllium.
Această plantă se cultivă, cu predilecţie, în India şi face parte din
familia pătlaginei. În contact cu apa din stomac, aceaste tărâţe formează un
mucilagiu, care creează o stare de saţietate prin mărirea volumului acestora,
estimativ, până la 20 de ori. În acelaşi timp, dispare senzaţia de foame
permanentă, sunt eliminate substanţele nocive din organism, prin curăţarea
reziduurilor depuse treptat la nivelul colonului şi, astfel, prin înlăturarea
toxinelor din organism, se ajunge şi la eliminarea kilogramelor în plus, ce, în
mod clar, nu-şi au rostul în buna funcţionare a organismului.
Studiile au arătat că, pe lângă detoxifiere şi îmbunătăţirea digestiei, seminţele de psyllium reuşesc să
reducă nivelul colesterolului rău din organism (LDL), şi, astfel, inima este
protejată de bolile nocive.
Putem afirma că tărâţele de
psyllium previn apariţia cancerului
de colon, tratează hemoroizii (imediat
„instalaţi” în timpul sarcinii şi chiar după naştere) şi diareea, ameliorează
simptomele colonului iritabil (o
tulburare ce are în prim-plan stresul şi care se manifestă prin episoade
alternative de constipaţie şi diaree) şi reduc absorbţia acizilor graşi din
organism (csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/psyllium). Acestea pot fi
consumate atât în timpul sarcinii, cât şi în perioada alăptării.
Cum pot fi consumate seminţele de psyllium?
Tărâţele de psyllium trebuie consumate de persoanele care deţin o stare
bună de sănătate, căci ar putea apărea, în caz contrar, crampe abdominale,
balonare sau blocaje intestinale.
Prin urmare, din pachetul de tărâţe
de psyllium, se ia zilnic o linguriţă de seminţe, pe care o putem
amesteca cu 250 ml de apă, se consumă imediat amestecul, astfel încât seminţele de psyllium să înceapă să
formeze mucilagiul în stomac şi nicidecum în pahar. Imediat, se recomandă
consumarea unui pahar de apă.
Seminţele de psyllium
pot fi folosite individual sau împreună cu alte ingrediente: in, coriandru,
chimen, oregano, pătrunjel, argilă (să se vadă produsul Zenyth: ColonHelp). Acestea pot fi consumate şi
cu iaurt pentru o mai bună refacere a florei intestinale distruse, în special,
de antibioticele luate în diverse afecţiuni.
Nu degeaba se afirmă: eşti sănătos, dacă ai un colon sănătos!
Voi
ce părere aveţi, dragii mei?
Surse:
csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/psyllium
ele.ro/dieta/slabire/fibrele-de-psyllium
colonhelp.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu